OFICIÁLNÍ REGIONÁLNÍ ZASTOUPENÍ SPOLEČNOSTI "Farma Piura" (FPC)
Quinoa vyniká velmi vysokým obsahem bílkovin (vyšším než ostatní obiloviny) a vyrovnanou skladbou esenciálních aminokyselin. Neobsahuje lepek a je velmi snadno stravitelná. Quinoa původem pochází z jihoamerických And, kde se pěstovala až do výše 4 000 m.
Objednávky QUINUI v ČR. Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Pro andské civilizace byla po bramborách (a před kukuřicí, druhou nejdůležitější plodinou. Inkové ji nazývali „matkou všech obilnin“ a incký vládce byl tradičně prvním, kdo každoročně zaséval první nová semínka. Americká NASA s ní vzhledem k jejím speciálním vlastnostem počítá jako s jednou ze základních potravin pro vesmírné lety s lidskou posádkou.
Quinoa představuje výbornou alternativu k rýži či kuskusu. Mouka z této plodiny se skvěle hodí k přípravám těsta při bezlepkové dietě.
Quinua je známá pod českým názvem Merlík čilský nebo latinským Chenopodium quinoa. Rostlina bývá často zaměňována za obilovinu jedná se však o tzv.pseudoobilovinu. Jednou z jejích výhod je že neobsahuje žádný lepek a je tak potravinou, kterou si s chutí mohou obohatit svůj jídelníček i celiaci tedy lidé dodržující bezlepkovou dietu nebo ji využít jako zpestření při redukční dietě. Výbornou alternativou k doplnění potřebných živin může být taktéž pro vegetariány či vegany.
Quinua je plodina pocházející z oblasti peruánských And. Zde je pěstována již 5000 let. V dobách Inků byla druhou základní potravinou. Název quinoa znamená v jazyce Inků „matka zrna“, což vypovídá o postavení jaké quinoa u původních obyvatel Peru měla. Kolonizací byla potravina vytlačena a Evropané nahradili quinou klasickými obilovinami. V posledních letech po vzestupu poptávky po zdravé stravě zejména v Severní Americe a Evropě dochází opět k navracení plodiny do původních oblastí Jižní Ameriky kde stále vzrůstá její objem pěstování a vývozu.
Quinua loupané semeno, českým názvem merlík čilský
Tato pseudoobilovina neobsahuje žádný lepek, zejména vhodné pro celiaky a ty, kteří se snaží lepku vyhýbat.
Obsahuje velké množství bílkovin, je též zdrojem vitamínů a dalších látek.
Obsažené látky regenerují sliznice, kůži a podporují nervovou soustavu.
ZVlhčuje suché oči a používá se při dýchacích potížích.
Quinua má vysokou nutriční hodnotu.
Mleté semeno se používá jako alternativa mouky na pečení a k zahuštění polévek a omáček.
Quinoa vyniká velmi vysokým obsahem bílkovin (vyšším než ostatní obiloviny) a vyrovnanou skladbou esenciálních aminokyselin. Neobsahuje lepek a je velmi snadno stravitelná.
Užitkovou částí rostliny quinua jsou zrna. Malé oválky v barvě žlutobílé, červené nebo tmavě červené až černé barvy (v našem obchodu nabízíme žlutobílá semena) vzhledem jsou velmi podobná např.kuskusu. Tato potravina je výživná s velmi snadnou přípravou.
Je bez výrazné příchuti a lze ji tak použít při vaření mnoha různých pokrmů. Hodí se jako příloha místo např. rýže či kuskusu, masitým i zeleninovým pokrmům. Velmi chutné je rizoto z quinui stejně jako saláty či naopak quinua připravená na sladko jako alternativa rýžového nákypu nebo vařená quinua v mléce místo mléčné rýže.
Skvěle se hodí i na zahuštění polévek, do zeleninových polévek nebo místo nudlí.
Quinua je plodina mnoha variací. Lze použít jako alternativu vloček a vařenou quinou přidat do jogurtů, konzumovat se sušeným ovocem a medem a připravit si tak chutnou snídani či zdravou svačinku. Quinua je jednoduše výtečná potravina snoubící se všemi chutěmi (její neutrální chuť umožňuje připravovat jak na slano tak na sladko) , kterou stojí za to ochutnat a zpestřit si tak svůj jídelníček.
Příprava: Quinou je třepa nejprve pečlivě několikrát proprat v horké vodě. Bez tohoto omytí jsou zrnka na povrchu nahořklá. Omytím se však této hořkosti snadno a rychle zbavíme. Zhruba 40g quinoi nám postačí na jednu porci. Necháme vařit ve dvojnásobném množství vody. Quinoa bude vodu postupně nasávat a zvětšovat svůj objem. Ze zrníčka se rozvinou malé klíčky uprostřed zůstane tvrdší střed jemně praskající na zkus. Tohoto stádia bychom měli dosáhnou po cca 15 min.vaření. Quinou je třeba průběžně míchat aby se po absorpci vody nepřipálila.
Příprava jak rýže asi 10 -15 minut povařit. Ihned se podává.
Na 3-4 porce stačí 100 -150g semen. Fantazii se meze nekladou. Na sladko s jablkem, banánem, rozinky, kokos, meruňky.Na slano se zelím a slaninou, do salátů...
AKTUÁLNÍ NABÍDKA ORIGINÁLNÍHO PRODUKTU PŘÍMO OD FARMÁŘE Z PERU
QUINUA bílá, mix, červená 119,- Kč / 350g QUINUA mouka 139,- Kč / 300g
Objednávky QUINUI v ČR. Regionální zastoupení pro Plzeňský kraj: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Připravujeme tištěnou kuchařku s QUINUA recepty 2016!